Amsterdam kan zich opmaken voor nieuwe hoofdkantoren: de Londense City krijgt geen speciale behandeling in de Brexit-onderhandelingen. De Britse overheid is bereid om bedrijven te laten gaan.
Dat is de uitkomst van een ‘botte’ ontmoeting op maandag van minister van Financiën Philip Hammond en Brexit-minister David Davis met tien bazen uit The City. De bewindsleden meldden dat ze de indruk willen voorkomen dan ze de financiële sector voortrekken, schrijft The Daily Telegraph.
“We kregen een behoorlijk botte waarschuwing dat de overheid niet de indruk wil wekken rijke bankiers te helpen terwijl de regering niet tegemoet komt aan de wensen van Brexit-stemmers – en dat er meer is in de onderhandelingen dan alleen The City”, zo zei een ‘anonieme financiële topfiguur’.
Een ander voegde toe: “De boodschap was helder: jullie zijn niet de enigen. Jullie sector is belangrijk, maar niet de enige sector. Dus we moeten bedenken hoe we jullie belangen zullen behartigen, samen met die van andere sectoren in het land.”
Weinig achting voor zakenwereld
De lekken lijken te bevestigen wat The City al vreesde, namelijk dat de overheid weinig belang lijkt te hechten aan de zakenwereld en immigratie en handelsverdragen hogere prioriteit geeft.
Ministers Hammond en Davis vertelden de verzamelde bazen ook dat de overheid zich realiseert dat sommige bedrijven Londen zullen verlaten als gevolg van hun beleid. Volgens aanwezigen was er consensus dat 'een bescheiden hoeveelheid' bedrijven de Britse hoofdstad zal verlaten en voor andere financiële centra zal kiezen, zoals Frankfurt, Parijs en Amsterdam.
De twee ministers waren wellicht minder bot dan sommige aanwezigen beweren, want ze benadrukten ook dat ze met één stem willen spreken over de overheidsstandpunten. Ze beloofden een 'soepele en ordelijke overgang', aldus een verslag in de Financial Times.
Dat zou kunnen wijzen op een overgangsperiode, waarin The City - of misschien zelfs het hele Verenigd Koninkrijk - de tijd krijgt om te wennen aan de nieuwe situatie zonder toegang tot de EU-markt. Davis, de Brexit-minister, stond volgens de aanwezigen 'niet onwelwillend' tegenover dit plan, dat in elk geval al de steun heeft van de de president van de Britse centrale bank, Mark Carney.